Din 26 septembrie 2015, directivele ErP au impus ca pe pieţele europene și, astfel, și pe cea locală să nu mai fie comercializate decât produse ce ating un anumit prag de eficienţă energetică.
Reglementarile ErP (Energy related Products – Directiva privind produsele cu impact energetic) și Etichetarea Energetică se aplică în Europa pentru toate produsele și sistemele pentru încălzire, preparare și stocare a apei calde menajere (centrale termice, pompe de căldură, dispozitive de micro-cogenerare, încălzitoare de apă și rezervoare de apă caldă).
Ca și în sectorul de aparate de uz casnic, eticheta energetică pentru produsele cu o putere calorică nominală ‹70kW, oferă consumatorilor informații simple, ușor de recunoscut și comparabile privind performanța și consumul energetic ale produsului dorit.
Scopul directivei ErP este să sporească nivelul de economisire a energiei într-una dintre categoriile cele mai mari consumatoare de energie. Astfel, din 26 septembrie 2015, doar centralele termice în condensare sunt singurele care se conformează noilor reglementări.
În funcţie de tipul produsului și de funcţiile garantate există etichete diferite. Clasele de eficienţă energetică A, A+ și A++ indică produsele cu cele mai înalte performanţe.
Există două clasificări diferite pentru funcţia de încălzire și pentru prepararea apei calde menajere; pentru centralele care asigură ambele funcţii, etichetele trebuie să indice ambele clasificări.
Conform noilor directive europene, pe eticheta energetică este specificată puterea calorică nominală în regim de funcţionare 80ºC-60ºC, în timp ce în denumirea produsului se regăsește puterea maximă pe care o poate atinge centrala în anumite condiții și regimuri de funcționare.
În plus faţă de clasa de eficienţă energetică, etichetele oferă și alte informaţii care pot fi utile utilizatorilor finali în alegerea celui mai eficient produs și cu cel mai mic impact asupra mediului (de exemplu, puterea și consumul în diverse zone climatice, nivelul de zgomot etc.)